Stadsarrangement geeft centrum Steenwijk oppepper

In samenwerking met de Stadsbeweging van de provincie Overijssel heeft Steenwijkerland een stadsarrangement voor de binnenstad van Steenwijk opgesteld. Het stadsarrangement richt zich op het ondersteunen van lokale initiatieven, het terugdringen van de leegstand, geeft invulling aan toeristische kansen en er wordt geïnvesteerd in de ruimtelijke kwaliteit.

Uit het stadsarrangement kunnen onder meer stadscheques worden verstrekt voor initiatieven die bijdragen aan vitaliteit en leefbaarheid en creatieve oplossingen voor leegstand worden gefinancierd.

Bram Harmsma: ‘Juist nu de verwachting is dat, als gevolg van de coronacrisis, de vitaliteit van de binnenstad onder druk komt te staan, is het van belang om te blijven investeren in de binnenstad. Investeringen die de kwaliteit en identiteit van Steenwijk als vestingstad versterken. Zo wordt de route tussen het centraal station en de binnenstad meer zichtbaar gemaakt. Een route die uitnodigt om te volgen. Ook wordt geïnvesteerd in ondernemerschap. Met alleen investeren in ‘stenen’ komen we er niet. We hebben de creativiteit en het ondernemerschap hard nodig in deze tijden. Samen met de provincie kunnen we dit ondersteunen. In overleg met de provincie, ondernemers én bewoners worden de projecten uit het stadsarrangement verder uitgewerkt’.

Wethouder Trijn Jongman: ‘Een haalbaarheidsonderzoek heeft uitgewezen dat er ruimte is in Steenwijk voor een museum dat een samenvoeging is van het Stadsmuseum, het Hildo Kropmuseum en het Kermis – en circusmuseum. Dankzij het stadsarrangement kunnen we hiervoor een kwartiermaker aanstellen die het proces naar de nieuwe organisatie, zowel bestuurlijk als functioneel, gaat leiden, de verbouwingen coördineert en het samenwerkingsnetwerk vorm geeft. De kwartiermaker is degene die samen met stakeholders het erfgoed en de verhalen in de stad verder aan elkaar verbindt’.

Voor de financiële invulling van het Stadsarrangement staan de provincie en de gemeente elk voor € 300.000 garant.

Lees meer: Visie Stadsarrangement Steenwijk sept 2020

Wie is de straatverbinder van mijn straat?


Straatverbinders

Contact

Stuur een mail naar: info@bvbinnendeveste.nl

Archief